PS Olen vegaani -kanavan perustajat suosittelevat tofua

  • Reseptit
  • 27.12.2017

Minni Väärän ja Paju Purovuon Youtube-kanava ja yritys PS Olen Vegaani käsittelee rennolla tavalla veganismia ja on kerännyt nopeasti seuraajia. Naiset kehottavat olemaan armollisia ja totuttelemaan uusiin ruokiin rauhassa.

Minni: ”Ensimmäinen muisto kasviruuasta on äitini usein kokkailema ratatouille. Muistan, että pidin sitä silloin tosi hassuna ruokana – pelkkiä kasviksia eikä edes kermaa. Meillä syötiin ihan sekaruokaa, mutta äitini on aina ollut kasvisruuasta innostuva. Maitoa kotonamme ei juotu, sillä äitini piti jo silloin kummallisena sitä, että joisimme lehmien maitoa. Noin 8 vuotta sitten jätin lihan pois ruokavaliostani, mutta käytin edelleen maitotuotteita ja välillä söin kalaa. Vegaaniruokavaliolla olen ollut nyt noin 2 vuotta. Se on paras vaihtoehto eläinten, ympäristön sekä oman terveyteni kannalta. Vegaaniruokaan siirtyminen oli ajatuksena hankala, mutta nykyään en edes osaa enää ajatella eläinperäisiä asioita ruokana. Niin ne ajatukset muuttuvat!”

Paju: ”Asuin vielä vanhempieni luona, kun pikkusiskoni alkoi ottaa selvää vegaaniruokavaliosta ja kaikesta mikä asiaan liittyi. Söin vielä parikymppisenä lihaa ja ajatus sen poisjättämisestä kuulosti suorastaan typerältä ja täysin turhaan vanhempieni arkea hankaloittavalta vaihtoehdolta. Kotoa pois muutettuani huomasin kuitenkin pian ajattelevani niitä asioita (eläintuotannosta), joita siskoni oli minulle kertonut. Samoihin aikoihin televisiossa esitettiin suomalainen dokumenttielokuva Säilöttyjä unelmia, joka järkytti niin paljon, etten syönyt punaista lihaa tai kanaa enää sen koommin. Vuoden 2016 tammikuussa otin vastaan vegaanihaasteen ja sillä tiellä ollaan edelleen! Maitotuotteiden poisjättäminen oli yllättävän helppoa, sillä ne eivät ole koskaan vatsalleni sopinutkaan. Viimeisen vuoden aikana kauppoihin on tullut niin paljon mahtavia vegaanituotteita, ettei kyllä tunnu enää siltä, että jäisi mistään pois.”

Lempiruoissa on vaikutteita idästä

Minni: ”Kaikki kermaiset, pähkinäiset ruuat ovat lempiruokiani. Vaikea valita yhtä lempparia, mutta Paju sanoo ehkä Vietnamilaiset kevätrullat maapähkinävoikastikkeella, niin voisin sanoa vaikka Panang Curryn tofulla.”

Paju: ”Vietnamilaiset kevätrullat toimivat aina, mutta niitä harvoin jaksaa näpertää itse. Talvisin maistuu lämmin salaatti uunijuureksilla (esim. paahdettua punajuurta ja bataattia) ja savutofulla. Salaatin kaverina toimii herkullinen tahna tai kastike, kuten vaikkapa perinteinen hummus.”

Vinkit lihansyönnin vähentämiseen

”Testaile uusia ruokia ja reseptejä avoimin mielin. Älä mieti, että sinun pitäisi heti luopua kaikesta, vaan kiitä itseäsi jokaisesta ”kiltimmästä” valinnasta. Jos veganismi kiinnostaa, aloita vaikka ensin jättämällä maito tai liha pois ruokavaliostasi kokonaan. Saatat huomata, että ruokakaupassa käyminen oikeasti voikin olla ihan jännää, kun pitää miettiä uudestaan omia valintojaan. Arkea helpottava sivusto on vegaanituotteet.net, josta löytyy tavallisten ruokakauppojen vegaanisia tuotteita. Esimerkiksi maidon pois jättäminen ei tarkoita, ettei voisi nauttia hyvästä suklaasta, kekseistä, jäätelöistä ja helpoista valmisruoista.”

Minkä kasvisruokareseptin haluatte jakaa?

”Haluaisimme jakaa helpon reseptin, jossa on käytetty tofua sekä kaurakermaa. Moni ajattelee, että tofu on mautonta ja kumista. Tofun valmistaminen kannattaakin aloittaa sen kuivaamisesta ja jos kyseessä on maustamaton tofu, on se myös marinoitava esimerkiksi pikaisesti pannulla. Tässä meidän molempien mieleen oleva tofu-kaura curry, joka maistuu esimerkiksi perunan, riisin, ohran tai vaikka kvinoan kanssa.”

VEGAANINEN TOFU-KAURA CURRY
2-3:lle

  • 1 pkt kiinteää maustamatonta tofua
  • 2,5 dl kaurakermaa (esim. Kaslink Aito Kauraruoka)
  • 150 g parsakaalia
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 tl currya
  • 1 tl garam masalaa
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl jodioitua suolaa
  • 1 dl suolattuja maapähkinöitä
  • puolikas chili
  • paistamiseen rypsiöljyä

Viipaloi tofu ja painele viipaleet paperilla tai kangasliinalla kauttaaltaan kuiviksi. Paloittele sitten kuutioiksi ja paahda kuumalla, kuivalla pannulla pinnat kuiviksi ja hieman ruskeiksi.

Siirrä kuivatut tofukuutiot pois pannulta.

Lisää reilu loraus rypsiöljyä pannulle sekä pilkottu sipuli ja valkosipuli. Mittaa joukkoon pilkottu chili, mausteet, suola, sitruunamehu ja soijakastike. Sekoita.

Heitä tofukuutiot mukaan marinoitumaan ja paistele hetki käännellen.

Lisää kaurakerma, pähkinät ja pilkottu parsakaali. Sekoita ja anna hautua noin 5 minuuttia.

Tarjoile esimerkiksi perunan, ohran tai riisin kera.