Mikä Earth Hour?

Earth Hour on WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille. Earth Hour ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus.

Tapahtumaa vietetään seuraavan kerran lauantaina 25.3.2017 kello 20.30–21.30.

Maailman suurin kynttiläillallinen

Vuonna 2016 Earth Hour järjestettiin Suomessa teemalla maailman suurin kynttiläillallinen, jonka tarkoituksena oli herättää keskustelua ruuan ilmastovaikutuksista. Yksi merkittävimmistä arkipäivän ilmastoteoista on valita lautaselle yhä useammin kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa lihan sijaan.

Ruoka muodostaa noin viidesosan ihmisen ilmastovaikutuksista – saman verran kuin liikenne. Yhteensä noin 60 prosenttia ruuan ilmastovaikutuksista aiheutuu alkutuotannosta. Lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon tarvitaan aina myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten, joten suurin osuus ilmastovaikutuksista liittyy eläinperäisen ruuan tuotantoon. Siksi helpoin tapa vähentää ruokavalionsa vaikutuksia ympäristöön on korvata osa lihasta kasviksilla. Parhaita vaihtoehtoja ovat kaudenmukaiset kasvikset. Myös lähivesien kalat ovat oiva vaihtoehto.

Lisätietoja vastuullisesta ruuasta löydät WWF Suomen ruokaoppaasta sekä kalaoppaasta.

Ilmastokriisiin voi vaikuttaa

Ihmisten aikaansaama ilmastonmuutos on niin äkillinen ja voimakas, että luonnolla on vaikeuksia sopeutua muutoksiin. Äärimmäiset sääilmiöt, napa-alueiden sulaminen ja merenpinnan kohoaminen hankaloittavat jo nyt sekä ihmisten että eliöiden elämää. Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat hälyttäviä, voidaan ilmastokriisin ehkäisemiseksi edelleen vaikuttaa.

Earth Hourin joukkovoimalla on merkitystä, kun pyrimme vaikuttamaan poliittisiin päätöksiin. Tämä on keskeinen osa ilmastonmuutoksen vastaista työtämme. Lisäksi työskentelemme ilmastokriisin hillitsemiseksi muun muassa kehittämällä käytännön ratkaisuja uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden lisäämiseksi ja auttamalla ihmisiä ja eläinlajeja sopeutumaan ilmastonmuutokseen sekä Suomessa että kansainvälisissä kenttäkohteissamme.

Lisätietoja WWF:n ilmastotyöstä löydät täältä.

Tiedotteet

8.4.2016 Kysely: WWF:n Earth Houriin osallistui 1,6 miljoonaa suomalaista
20.3.2016 WWF:n Earth Hour lähetti viestin päättäjille
9.3.2016 Earth Hour -radiolähetys tarjoilee ruokaa ja musiikkia – artisteina Mira Luoti ja Nopsajalka
7.3.2016 WWF palkitsee Kouluruokakilpailussa ilmastoystävällisimmän menun
17.2.2016 WWF:n Earth Hour sammuttaa valot ilmaston puolesta jo kymmenettä kertaa

Earth Hourin historiaa

Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Viime vuonna maailman suurin ilmastotapahtuma yhdisti yli kaksi miljardia ihmistä 172 maassa, tuhansia kaupunkeja ja lukuisia yrityksiä, yhteisöjä ja oppilaitoksia. Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja vuonna 2016 jo 1,6 suomalaista osallistui pimeään tuntiin.

Lisätietoja:

tiedottaja Kaisa Ryynänen, kaisa.ryynanen@wwf.fi, 050 345 5307.