Mikä Earth Hour?

Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, johon kaikki voivat osallistua. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille. Earth Hour ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus.

Earth Hour on seuraavan kerran lauantaina 24.3.2018 kello 20.30–21.30.

Tiedote 31.3.2017: WWF:n Earth Houriin osallistui 1,3 miljoonaa suomalaista
Tiedote  26.3.2017: WWF:n Earth Hour muistutti ilmastotoimien kiireellisyydestä
Tiedote 25.3.2017: WWF:n Earth Hour sammuttaa tänään valot ilmaston puolesta
Tiedote 22.3.2017: WWF:n Earth Hour näkyy myös Suomessa, satoja tapahtumia ympäri maan
Tiedote 6.3.2017: WWF:n Earth Hour näyttää jälleen valomerkin ilmaston puolesta

Maailman suurin kynttiläillallinen

Vuonna 2017 Earth Hour oli Suomessa kolmatta vuotta peräkkäin maailman suurin kynttiläillallinen, jonka tarkoituksena oli herättää keskustelua ruuan ilmastovaikutuksista. Yksi merkittävimmistä arkipäivän ilmastoteoista on valita lautaselle lihan sijaan yhä useammin kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa.

Ruoka muodostaa noin viidesosan ihmisen ilmastovaikutuksista – saman verran kuin liikenne. Yhteensä noin 60 prosenttia ruuan ilmastovaikutuksista aiheutuu alkutuotannosta. Lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon tarvitaan aina myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten, joten suurin osuus ilmastovaikutuksista liittyy eläinperäisen ruuan tuotantoon. Siksi helpoin tapa vähentää ruokavalionsa vaikutuksia ympäristöön on korvata osa lihasta kasviksilla. Parhaita vaihtoehtoja ovat kaudenmukaiset kasvikset. Myös lähivesien kalat ovat oiva vaihtoehto.

Lisätietoja ympäristöystävällisestä ruuasta löydät WWF:n Ruokaoppaasta, Lihaoppaasta sekä Kalaoppaasta.

Ilmastokriisiin voi vaikuttaa

Ihmisten aikaansaama ilmastonmuutos on niin äkillinen ja voimakas, että luonnolla on vaikeuksia sopeutua muutoksiin. Äärimmäiset sääilmiöt, napa-alueiden sulaminen ja merenpinnan kohoaminen hankaloittavat jo nyt sekä ihmisten että eliöiden elämää. Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat hälyttäviä, voidaan ilmastokriisin ehkäisemiseksi edelleen vaikuttaa.

Keskeinen osa ilmastonmuutoksen vastaista työtämme on poliittisiin päätöksiin vaikuttaminen. Työskentelemme ilmastokriisin hillitsemiseksi myös muun muassa kehittämällä käytännön ratkaisuja uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden lisäämiseksi ja auttamalla ihmisiä ja eläinlajeja sopeutumaan ilmastonmuutokseen sekä Suomessa että kansainvälisissä kenttäkohteissamme.

Lisätietoja WWF:n ilmastotyöstä löydät täältä.

Earth Hourin historiaa

Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2017 maailmanlaajuisessa tapahtumassa oli mukana yhteensä ennätykselliset 187 maata ja maantieteellistä aluetta sekä miljoonia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä. Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Lue, mitä Earth Hourin kymmenvuotisen historian aikana on saatu aikaan.

Lisätietoja:

tiedottaja Kaisa Ryynänen, WWF, kaisa.ryynanen@wwf.fi, p. 050 345 5307