12 vuotta Earth Houria – mitä sillä on saatu aikaan?

  • Ideat
  • 17.3.2017

Vuonna 2007 näyttävänä valojen sammutuksena alkanut WWF:n Earth Hour on laajentunut vuosittaiseksi, maailmanlaajuiseksi tapahtumaksi, jonka avulla edistetään ympäristönsuojeluun liittyviä hankkeita. Tapahtumalla kannnustetaan ihmisiä ilmastoystävällisempään elämäntapaan ympäri maailmaa.

Vuonna 2018 Earth Hourissa oli mukana ennätykselliset 188 maata ja maantieteellistä aluetta. Turhat valot sammuivat lähes 18 000 maamerkistä, ja Earth Hour innoitti yli miljoonaan yksittäiseen ilmastonmuutosta hillitsevään tekoon. Mukana oli muun muassa paikallisia ruohonjuuritason hankkeita, viestintäkampanjoita sekä ilmastovetoomuksia ja -lakialoitteita. Earth Hourin virallisia tunnisteita käytettiin kampanjan aikana yli 3,5 miljardia kertaa sosiaalisessa mediassa.

Suomessa Earth Houriin osallistui vuonna 2018 tavalla tai toisella 1,5 miljoonaa suomalaista. Mukaan ilmoittautui noin sata ravintolaa ja kahvilaa ympäri Suomen. Osallistuneiden joukossa oli myös lukuisia maamerkkejä, kymmeniä kaupunkeja, 80 koulua ja oppilaitosta sekä satoja yrityksiä ja yhteisöjä. Osallistujia kannustettiin pohtimaan ruoan ilmastovaikutuksia ja tekemään ilmastotekoja omalla lautasellaan.

Earth Hourin aikana viestitään muun muassa kestävistä elämäntavoista ja uusiutuvasta energiasta. Vuosittaiset teemat ja tavoitteet vaihtelevat maittain.

Esimerkkejä Earth Hour -saavutuksista maailmalta:

  • Vuonna 2013 Venäjällä kerättiin 120 000 allekirjoitusta vetoomukseen paremman öljyntorjunnan puolesta, ja tähän liittyvä laki hyväksyttiin sittemmin.
  • Vuonna 2014 Earth Hour -kampanjan myötävaikutuksella muovipussit kiellettiin Galápagossaarilla.
  • Intiassa ja Filippiineillä Earth Hourin avulla on edistetty aurinkoenergian käyttöä yksityistalouksissa.
  • Nepalissa ja Madagascarissa Earth Hourin avulla on edistetty energiatehokkaiden, ilmastoystävällisempien liesien käyttöä yksityistalouksissa.
  • Filippiineillä Earth Hourin avulla on rahoitettu kestävämpiä veneitä, joilla on korvattu hurrikaani Hayanin tuhoamia perinteisiä kalastusveneitä.
  • Argentiinassa on Earth Hourin avulla saatu suojeltua 3,4 miljoonan hehtaarin merialue.
  • Vuonna 2016 Espanjassa kerättiin 50 000 allekirjoitusta vetoomukseen uusiutuvan energian puolesta.
  • Vuonna 2016 Earth Hourin aikaan istutettiin yli 250 000 puuta ympäri maailman, ja korostettiin metsien tärkeyttä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Lisää Earth Hour -saavutuksia maailmalta ja katso alta koostevideo.

Mikä Earth Hour?

WWF:n Earth Hour on maailman suurin ilmastotapahtuma. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille. Kyseessä ei ole sähkön- tai energiansäästötempaus. WWF:n Earth Houria vietetään seuraavan kerran lauantaina 30.3.2018 kello 20.30–21.30.