Myös kouluruokailulla voidaan tukea ympäristöä

  • Ideat
  • 15.3.2018

WWF:n maailmanlaajuinen Earth Hour -kampanja saa taas ihmisten mielen kiinnittymään ilmastoon ja ympäristöön. Tänä vuonna Suomessa kannustetaan tekemään ilmastotekoja ruokalautasella. Miten lapsia ja nuoria ohjeistetaan kouluissa ruokailun suhteen ja onko näillä ohjeistuksilla vaikutuksia ympäristöömme?

Kävin tutustumassa Oulun kansainväliseen kouluun, jota kolmasluokkalainen tyttäreni Amaya käy, ja keskustelin koulun kotitalousopettajan Heli Määtän kanssa.

– Meillä osa opettajista vuorollaan syö yhdessä oppilaiden kanssa ja tällöin opettajilla ja oppilailla on mahdollisuus keskustella myös ruokailuun liittyvistä asioista, kuten siitä syövätkö oppilaat riittävästi kouluruokailussa ja mitä terveellinen ruoka ja elämäntapa ovat. Samalla myös ohjeistetaan koululaisia syömään ns. lautasmallin mukaisesti eli lautanen olisi aina hyvä täyttää puoleksi kasviksilla, yksi neljäsosa lihalla, kalalla tai muulla proteiinipitoisella ja yksi neljäsosa perunalla, pastalla tai riisillä. Lisäksi tulisi ottaa kaksi viipaletta leipää, margariinia sekä lasillinen maitoa, Heli Määttä kertoo.

Vuodenaikojen mukaiset ruoka-ainekset otetaan usein myös kouluruokailussa huomioon. Kotimaiset vihannekset, hedelmät ja marjat ovat osana kouluruokien valmistusta ja suomalaista kouluruokailua. Ulkomaisista hedelmistä tarjotaan kunkin vuodenajan sesonkihedelmiä – kun ne ovat myös halvimmillaan.

Oulun kansainvälisessä koulussa on aina tarjolla myös kasvisruokaa, koska koulussa on myös uskonnollisen taustansa takia vain kasvisruokaa syöviä oppilaita. Nykyisin Oulun alueen muissakin kouluissa on säännöllisesti myös kasvisruokapäiviä, mikä osaltaan auttaa tukemaan ympäristö- ja ilmastoystävällistä ruokailua.

Koulussa ohjeistetaan myös hävikistä. ”Älä heitä ruokaa hukkaan, mieluummin syö se.” Ruokailujätteen lajittelusta on ruokalassa selkeät ohjeet. Oulun kansainvälinen koulu on myös Vihreä lippu -koulu, ja tämän ansiosta kierrätys ja muut ympäristöä tukevat valinnat ja teot ovat osa jokaista koulupäivää. Vihreä lippu on päiväkotien, koulujen, oppilaitosten sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijoiden kestävän kehityksen ohjelma.

Kaupungeissa ja kunnissa kouluruokailuun käytettävän päiväkohtaisen rahan määrä vaihtelee eri puolilla Suomea, mikä voi osaltaan vaikuttaa kouluissa tarjottavan kouluruuan laatuun ja valikoimaan. Mutta oikealla asenteella, syömällä lautasmallin mukaisesti, suosimalla kasvisruokaa ja syömällä lautaselle otetun ruuan tuhlaamatta voidaan ottaa jo pieni askel ilmastomme ja ympäristömme tukemiseksi.

Kysyin illalla Amayalta hänen mietteitään kouluruokailusta.

– Paras ystäväni on kasvissyöjä. Syön nykyään itsekin enemmän kasvisruokaa, Amaya toteaa.

Esimerkissä on siis voimaa. Voisitko sinä kannustaa kavereitasi tekemään ympäristötekoja ruokalautasella?

Teksti: Monika Luukkonen. Kirjoittaja on Oulussa asuva sisällöntuottaja ja tietokirjailija.