Näyttelijä Antti Launonen vaihtoi lihan Härkikseen

  • Reseptit
  • 2.1.2018

Antti Launonen on ammattinäyttelijä, joka myös urheilee tavoitteellisesti ja uskoo, että jokainen voi löytää oman tapansa syödä vähän paremmin.

”Meidän perhe oli perinteinen sekasyöjäperhe. Muistan, että koulussa osa oli kasvissyöjiä, mutta se tuntui itselle etäiseltä asialta. Lukioaikana nousi esiin eläinoikeuskysymykset, etenkin tyttöjen parissa. Mietimme, että miten sitä ikinä pystyisi olla vegaani.

En ollut koskaan erityisesti ajatellut siirtyä kasvisruokaan, mutta noin 10 vuotta sitten tein ensimmäisen pitkän kokeilun kasvissyöjänä, lähinnä terveyssyistä. Minulle tuli sisäsyntyinen vaisto, että minun kannattaisi jättää pois liha ja ehkä muukin eläinperäinen ruoka. Uskon, että omaa kehoa voi oppia kuuntelemaan. Liha ei sopinut suolistolleni.

En kuitenkaan osannut aluksi rakentaa vegaaniruokavaliota oikein, ja terveys oli pettää. Jouduin ottamaan hetkeksi kananmunan ja maitotuotteet takaisin käyttöön. Perehdyin lisää ravitsemukseen ja veganismiin, ja opettelen yhä uutta aiheesta. Nyt olen ollut kolme vuotta vegaanina. Valintani on otettu hyvin vastaan niin teatteri- kuin urheilijapiireissäkin. Yleisö ei huomaa eroa, jos roolihahmoni syömät lihapullat onkin tehty Härkiksestä.”

Raakaruokaa aamulla, pastaa illalla

”Aloitan päivän raakaruoalla ja siirryn iltaa kohti lämpimiin. Pidän makeasta ja aloitankin päivän usein raakapuurolla, johon tulee muun muassa banaania, mustikoita, kaurahiutaleita ja mantelimaitoa tai suklaasoijajuomaa. Pastaruoista olen aina tykännyt, ja tällä hetkellä nautin uusista papupastoista. Kokkailuni on erilaisten ideoiden kehittelyä ja netistä löytämieni reseptien soveltamista.”

Vinkit aloittelevalle kasviskokille

”Alkuun kannattaa tehdä paljon tiedonhankintaa. Google ja Facebook ovat hyviä opasvälineitä. Esimerkiksi sanahaulla ”vegaaninen ruoka” löytyy paljon reseptejä, annoskuvia, vinkkejä ja ryhmiä, jotka mielellään auttavat. Kannattaa vain rohkeasti lähteä hakemaan inspiraatiota ja kysymään asioista. Paljon treenaaville suosittelen tutustumaan Jussi Riekin kirjaan Liikkujan kasvisruokavalio sekä Vegaaniliiton nettisivuilla oleviin suosituksiin.

Netissä kannattaa kuitenkin olla lähdekriittinen ja tutustua materiaaleihin harkiten. Ihmiset levittävät myös disinformaatiota pahaa tahtomattaan.

On hienoa nähdä, että ihmiset ovat kiinnostuneita ympäristö- ja vastuullisuusasioista. Kuluttajakriittisyys on kasvanut, ja nuoret lähtevät avoimesti kokeilemaan uusia juttuja. Tämä lisää painetta tuottaa tutkimustietoa ja eettisempiä vaihtoehtoja enemmän ja enemmän.”

Minkä reseptin haluat jakaa?

”Teen hyviä, pieniä piirakoita Härkiksestä. Olen saanut inspiraatiota niihin Kivi & kakku -ruokablogista. Muokkasin reseptin aikoinaan vegaaniseksi. Nämä härkistortut sopivat erinomaisesti esimerkiksi kahvipöydän lisukkeeksi.”

HÄRKISTORTUT

1 kg torttu- tai lehtitaikinalevyjä

Täyte

  • loraus öljyä (esimerkiksi oliivi- tai kookosöljyä)
  • 1 banaanishalottisipuli pieneksi silputtuna
  • 1 punainen paprika pieninä kuutioina
  • 250 g Härkistä
  • grillimaustetta
  • chilijauhetta, -kastiketta tai -tahnaa
  • 200 g kaurakermaa

Pilko sipuli sekä paprika, ja kuullota niitä pannulla öljyssä kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää Härkis ja mausta. Anna lämmetä hyvin ja lisää loppuvaiheessa kaurakerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tulisuutta ja suolaa.

Laita taikinalevyt puoliksi, ja leikkaa tähtitorttumallin mukaan viillot kulmista kohti keskustaa. Kääntele kulmat keskelle ja nosta päälle täytettä. Täyte pysyy paistaessa hyvin kasassa, joten sitä voi laittaa ihan reilun keon. Voitele lopuksi tähden sakarat öljyllä. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Täyte itsessään on niin herkullista, että sitä kannattaa käyttää muuhunkin! Ylimääräisestä täytteen voi hyvin käyttää esimerkiksi pastakastikkeena tai salaatin, salsan ja avokadon kanssa tortillojen täytteenä.

Launosen voimatreenejä ja vegaanijuttuja voi seurata Instagramissa: @antti_launonen