Mikä WWF:n Earth Hour?

Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, johon kaikki voivat osallistua. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille. Earth Hour ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus. Earth Hour on seuraavan kerran lauantaina 28.3.2020 kello 20.30–21.30.

Tiedote 4.4.2019: WWF:n Earth Hour Suomessa uuteen ennätykseen – ilmastotapahtumaan osallistui 1,7 miljoonaa suomalaista
Tiedote 31.3.2019: Huoli ilmastonmuutoksesta yhdisti miljoonat ihmiset ympäri maailmaa WWF:n Earth Hourissa
Tiedote 30.3.2019: Valot sammuvat tänään ympäri Suomea WWF:n Earth Hourissa
Tiedote 26.3.2019: WWF:n suositus: Punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa
Tiedote 13.3.2019: Maailman suurin ilmastotapahtuma WWF:n Earth Hour näyttää jälleen valomerkin ilmastolle

Maailman suurin kynttiläillallinen

Vuonna 2019 Earth Hour oli Suomessa viidettä vuotta peräkkäin maailman suurin kynttiläillallinen, jonka tarkoituson herättää keskustelua ruoan ilmastovaikutuksista. Yksi merkittävimmistä arkipäivän ilmastoteoista on valita lautaselle lihan sijaan yhä useammin kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa. Ruoalla on myös merkittäviä vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen.

Ruoka muodostaa noin viidesosan yksittäisen suomalaisen ilmastovaikutuksista – saman verran kuin liikenne. Yhteensä noin 60 prosenttia ruoan ilmastovaikutuksista aiheutuu alkutuotannosta. Lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon tarvitaan aina myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten, joten suurin osuus ilmastovaikutuksista liittyy eläinperäisen ruoan tuotantoon. Siksi helpoin tapa vähentää ruokavalionsa vaikutuksia ympäristöön on korvata osa lihasta kasviksilla. Parhaita vaihtoehtoja ovat kaudenmukaiset kasvikset. Myös lähivesien kalat ovat oiva vaihtoehto.

Lisätietoja ympäristöystävällisestä ruoasta löydät WWF:n Ruokaoppaasta, Lihaoppaasta sekä Kalaoppaasta.

Ilmastokriisiin voi vaikuttaa

Ihmisten aikaansaama ilmastonmuutos on niin äkillinen ja voimakas, että luonnolla on vaikeuksia sopeutua muutoksiin. Äärimmäiset sääilmiöt, napa-alueiden sulaminen ja merenpinnan kohoaminen hankaloittavat jo nyt sekä ihmisten että eliöiden elämää. Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat hälyttäviä, voidaan ilmastokriisin ehkäisemiseksi edelleen vaikuttaa.

Keskeinen osa ilmastonmuutoksen vastaista työtämme on poliittisiin päätöksiin vaikuttaminen. Työskentelemme ilmastokriisin hillitsemiseksi myös muun muassa kehittämällä käytännön ratkaisuja uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden lisäämiseksi ja auttamalla ihmisiä ja eläinlajeja sopeutumaan ilmastonmuutokseen sekä Suomessa että kansainvälisissä kenttäkohteissamme.

Lisätietoja ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja WWF:n ilmastotyöstä löydät täältä.

Earth Hourin historiaa

Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2019 maailmanlaajuisessa tapahtumassa oli mukana yhteensä ennätykselliset 188 maata ja maantieteellistä aluetta sekä miljoonia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä. Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Lue, mitä Earth Hourissa on saatu aikaan.