Vähennä ruokahävikkiä, pienennä ilmasto­vaikutustasi

  • Ideat
  • 5.1.2018

Luonnonvarakeskus Luken arvion mukaan Suomessa heitetään syömäkelpoista ruokaa menemään 400-500 miljoonaa kiloa vuosittain.

Kaatopaikalle päätyvän ruoan tuotannosta syntyneet ympäristövaikutukset ovat aiheutuneet turhaan. Lisäksi poisheitetty ruoka aiheuttaa metaanipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta paljon voimakkaammin kuin hiilidioksidi. Pelkästään suomalaisten kotitalouksien vuosittain roskiin heittämä ruokajäte vastaa päästöiltään 100 000 auton vuosittaista ilmastovaikutusta. Vähentämällä ruokahävikkiä voit pienentää ympäristövaikutustasi tuntuvasti.

Näin voit vähentää ruokahävikkiä:

1. Suunnittele, osta vain sen verran ruokaa kuin tarvitset ja tee sopivan kokoinen annos.

2. Käytä vanhimmat elintarvikkeet ensin äläkä heitä pois käyttökelpoista ruokaa.

3. Jos tiedät käyttäväsi elintarvikkeen heti, älä kaiva kaupan hyllystä alimmaista tuotetta, jolla on pisin käyttöaika.

4. Ole luova! Loihdi edellispäivän tähteistä maittava ateria. Esimerkiksi pastakastikkeisiin, smoothieen, keittoihin, pitsoihin ja piirakoihin voi helposti käyttää sellaista, mikä muuten vanhenisi pian.

5. Tee kerran viikossa ruokaa kaapissa olevista aineksista kaupassa käynnin sijaan.

6. Kutsu ystäviä syömään tai tarjoa ylimääräinen syömäkelpoinen ruoka esimerkiksi työkaverillesi tai kämppäkaverillesi.

7. Parasta ennen päivä -merkintä ei tarkoita, että tuote olisi kyseisen päivän jälkeen syömäkelvoton. Merkintä tarkoittaa päivää, johon asti tuotteen valmistaja arvio ruoan säilyttävän parhaimman näkönsa ja makunsa. Siis katso, haista ja maista ruokaa ennen kuin heität sen roskiin.

Lue lisää ruokahävikistä ja poimi reseptit tähteiden hyödyntämiseen: Saa syödä