Vastuullisesti kalakaupoilla

  • Ideat
  • 30.1.2018

Earth Hourin kynttiläillalliselle kehotamme valitsemaan kasvisruokaa tai kestävästi pyydettyä kalaa, jolloin aterian ilmastovaikutukset ovat pienemmät kuin esimerkiksi nautaa, sikaa tai kanaa syötäessä. Mutta mitä on kestävästi pyydetty tai kalastettu kala?

Kala on maailmanlaajuisesti suosittua ruokaa, mutta valitettavasti jo kolmannes kalakannoista on joko ylikalastettuja, romahtaneita tai elpymässä romahduksesta. Erityisen uhattuina ovat isot petokalalajit, kuten tonnikalalajit ja hait. Myös monet kalastusmenetelmät ovat vahingollisia meriluonnolle, ja pyydyksiin tarttuu paljon sivusaalista, joka usein heitetään kuolleena takaisin mereen. Ylikalastuksen takia kaupallisten kalakantojen on ennustettu romahtavan. Se olisi yksi suurimmista ympäristökatastrofeistamme.

”Kalastus on äärimmäisen tärkeää maailman ruokaturvan kannalta ja villien kalakantojen hyödyntäminen on ainoa merkittävä ruoantuotantomuoto, joka ei vaadi ympäristön muokkaamista. Kala on luonnontuote, ekosysteemipalvelu, jonka maapallo meille tarjoaa. Siksi meidän on huolehdittava siitä, ettemme verota kalakantoja liikaa”, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska muistuttaa.

Samaan aikaan, kun Suomeen tuodaan maailmalta paljon kalaa, osa meidän omista kalakannoista on alihyödynnettyjä. Meillä esimerkiksi heitetään pois tonneittain syömäkelpoisia särkikaloja. Kestävämmät kalavalinnat sisältävätkin monia kotimaisia kaloja. Näitä ovat esimerkiksi ahven, hauki, särki, muikku silakka ja lahna. Sen sijaan muun muassa erittäin uhanalaista ankeriasta ja taimenta ei kannata syödä koskaan ja Itämeren lohtakin harkiten. Järvilohi on kokonaan rauhoitettu.

Suomeen tuoduista kalatuotteista kannattaa suosia MSC- tai ASC-merkin saaneita. Nämä sertifikaatit viestivät vastuullisesti pyydetystä (MSC) tai kasvatetusta (ASC) kalasta. Suomen kaupoissa ja ravintoloissa on jo satoja MSC-kalatuotteita, joten niitä kannattaa etsiä tai kysyä myyjältä.

Ota kauppaan avuksesi WWF:n Kalaopas ja osaat valita vastuullisesti pyydetyn tai kasvatetun kalan.