Vinkit partiolaisille

  • Ideat
  • 16.1.2019

Viisi vinkkiä Earth Hourin viettoon:

Valomerkki ilmaston puolesta

Antakaa valomerkki ilmaston puolesta ja sammuttakaa tarpeettomat valot. Retkellä tai partiokokouksessa voi pitää jonkin ohjelman kynttilän tai lyhdyn valossa. Pimeässä on kiva leikkiä erilaisia pimeäleikkejä, kuten pimeäpiilosta, majakkaa tai varjostusleikkejä. Pimeällä ulos voi virittää vaikkapa ympäristöaiheisen heijastinmaastiksen. Muistathan myös kertoa ryhmäläisille, miksi valot sammutetaan: Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ilmastokriisistä päättäjille.

Tekojen tanssi

Istutaan piirissä kuunnellen rytmikästä musiikkia. Jokainen miettii itsekseen jonkun teon (esimerkiksi syön enemmän kasviksia), jota alkaa tästä päivästä lähtien toteuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Hän päättää myös, millaisella liikkeellä voisi kuvata tätä tekoa (esimerkiksi viemällä käsiä suun eteen vuorotellen). Kun oppilas on keksinyt teon ja sitä kuvaavan liikkeen, hän nousee ylös. Kun kaikki ovat nousseet ylös, aloitetaan tekojen tanssi. Yksi piirissä seisojista alkaa tehdä liikettään ja kertoo, mitä tekoa se kuvaa. Muut matkivat perässä. Seuraava vaihtaa liikkeen omaan liikkeeseensä ja muut matkivat jälleen. Jatketaan niin kauan, että kaikkien leikkijöiden liikettä on tehty ainakin kerran.

Lähde: Hiltunen, Jaana ja Konivuori, Heli (2005) Vihreä Draama. Jyväskylä: Gummerrus

Kokeile kasvisruokaa retkellä tai kokouksessa

Kokeilkaa retkellä tai koloillassa valmistaa jotakin herkullista kasvisruokaa. Voisiko jauhelihakeiton korvata tällä kertaa linssikeitolla tai valmistaa tortilloihin kasvistäytteen? Mistä kasvisruoista te pidätte? Ruoka muodostaa noin viidesosan yksittäisen suomalaisen ilmastovaikutuksista. Suurin osuus ilmastovaikutuksista liittyy eläinperäisen ruuan eli lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon. Siksi helpoin tapa vähentää oman ruokavalion vaikutuksia ympäristöön on korvata osa lihasta kasviksilla.

Hyviä reseptejä löytyy Vaikuta syömällä -sivustolta www.vaikutasyomalla.fi

Maaliskuinen luontoretki

Juuri Earth Hourin alla on hyvä hetki käydä luontoretkellä! Maaliskuun sää voi olla vielä talvinen, mutta kevään merkkejä on jo näkyvissä. Kuuletteko linnunlaulua tai näkyykö merkkejä muuttolinnuista? Joko pajuissa on pajunkissoja? Toisaalta, jos maassa on vielä paljon lunta, voitte tehdä vaikkapa lumitutkimuksia tai etsiä eläinten jälkiä lumelta.

Vinkkejä talvitutkimuksiin: Naturewatch Talvella -tehtäväpaketti: https://wwf.fi/mediabank/5032.pdf

Kerro kaverille

Ilmastonmuutosta ei kukaan voi ratkaista yksin, vaan sen selättämiseen tarvitaan kaikkien ihmisten yhteistyötä. Voitte kannustaa myös muita mukaan kertomalla tavastanne osallistua Earth Houriin. Ilmoittakaa lippukuntanne mukaan tapahtuman osallistujaksi täällä ja jakaa Instagramissa tai Twitterissä postauksen partiokokouksesta tai retkeltä. Lisää postaukseen mukaan hashtagit #EarthHourSuomi ja #pandapartiossa. Näin entistä useampi näkee teidän olevan mukana.

Earth Hour 2019 -kampanjavideo